Gustaf Adolfsskolan befinner sig mitt i centrala Norrköping. Vårt strategiska läge gör det möjligt att nyttja stadens alla utbud samtidigt som läget också ger oss närhet till naturen. Skolan är byggd 1897 och erbjuder generösa lärmiljöer. Våra kompetenta pedagoger tar hand om barn från förskoleklass till åk 6 och vi erbjuder fritidshem för elever till och med åk 3. Hela vår skola genomsyras av lustfyllt lärande och arbetsglädje där engagerade pedagoger möter engagerade elever. Tillsammans inspirerar vi varandra och vi lägger stort värde i att visa ömsesidig respekt; behandla andra så som du själv vill bli behandlad! Hos oss är alla viktiga och du saknas när du inte är i skolan, elev som pedagog.

tisdag 14 mars 2023

Tandsköterskan på besök i förskoleklassen

Idag har tandsköterskan Åsa varit på besök hos oss i förskoleklassen. Vi fick lära oss många viktiga saker under lektionen. T.ex.

Att man ska borsta tänderna minst 2 gånger om dagen. En vuxen ska helst hjälpa till, i alla fall en gång om dagen.

Att man ska borsta tänderna i 2 min och ha ca 2 cm tandkräm på tandborsten. Tandkrämen ska innehålla flour, som är som en superkraft för tänderna.

Att tänderna behöver vila mellan måltiderna. Därför ska man bara äta frukost, frukt/mellanmål, lunch, mellanmål och middag varje dag. Är man törstig ska man helst dricka vatten. Mjölk kan man dricka när man äter mat.

Sötsaker och söta drycker får man bara äta/dricka någon dag i veckan. Popcorn är bättre än t.ex. chips och ostbågar, som ofta innehåller socker.

Ris-/majskakor innehåller socker och är därför inte så bra att ha med sig till fruktstunden varje skoldag. 

Vi fick göra en sorteringsövning, där tandtrollet och Långöra ville äta olika saker. 

Tandtrollet tycker om godis, läsk, saft, tårta och andra godsaker.
Det får man bara äta någon gång i veckan!

Långöra tycker om t.ex. frukt och grönsaker och sådant som inte har socker i sig.
Det kan man äta varje dag!



I slutet av lektionen fick vi "Rocka munnen". Det är en app man kan ladda ner till t.ex. mobilen och sedan spela för att borsta tänderna tillräckligt länge. Vill du testa, kan du klicka på länken:

Rocka munnen





På fredag får eleverna hem varsin tandborste och en pysselbok. Titta gärna i boken tillsammans och låt eleverna berätta vad de har lärt sig. 


Ni föräldrar kommer också att få lite information från Folktandvården via mail på fredag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar